- Posted By ankaraimplant
- Comments 0
Ortodonti doktoru genellikle ortodontist olarak adlandırılan, diş ve çenedeki düzensizlikleri düzeltme alanında ek eğitim alan diş hekimidir. Diş hekimliği diplomasını aldıktan sonra ortodonti doktoru ortodonti alanında uzmanlaşmak için zorlu bir lisansüstü programa katılmaktadır.
Ortodonti Doktoru Görevleri ve Sorumlulukları Nelerdir?
Ortodonti doktoru hastalarının ağız sağlığını ve estetiğini geliştirmeye yönelik çeşitli görevleri ve sorumlulukları vardır. Görevlerinin bazı önemli yönleri şunlardır:
Teşhis ve Tedavi Planlama: Ortodontistler hastaların diş ve yüz yapılarını değerlendirmektedir. Ardından çapraşıklıklar, kalabalıklık ve ısırma düzensizlikleri gibi sorunları teşhis etmektedir. Ardından her hastanın benzersiz ihtiyaçlarına yönelik kişiselleştirilen tedavi planları oluşturmaktadırlar.
Apareyler ve Aygıtlar: Ortodontistler diş tellerinden şeffaf plaklara ve retainerlara kadar çeşitli ortodontik malzemelerinin tasarımını yapmakta ve uygulamaktadırlar.
Hasta Bilgilendirmesi: Ortodonti uzmanları tedavi sırasında hastalara uygun ağız hijyeni uygulamalarını anlatmaktadır. Bu doğrultuda hastalara diş teline ya da plaklara nasıl bakım yapacakları konusunda rehberlik etmektedirler. Ayrıca düzenli kontrollerin de önemini vurgulamaktadırlar.
İlerlemenin İzlenmesi: Düzenli takip randevuları, ortodontistlere tedavinin ilerlemesini izleme ve aletleri ayarlama imkânı tanımaktadır.
Diğer Diş Doktorları ile İşbirliği: Ortodonti doktoru genellikle diş hekimleri, ağız cerrahları ve diğer uzmanlarla işbirliği yapmaktadır. Böylelikle kapsamlı diş bakımını sağlamaktadır.
Ortodontistler Tarafından Gerçekleştirilen Tedaviler Nelerdir?
Ortodonti doktorları çeşitli diş ve yüz düzensizliklerini ele almak için çeşitli tedaviler sunmaktadır. Bazı yaygın tedaviler şu şekildedir:
Diş Teli: Dişleri gradül olarak taşımada metal ya da seramik braket ve tel kullanılmaktadır.
Şeffaf Plak (Invisalign): Özel olarak yapılan çıkarılabilir plaklar diş telleri kullanmadan dişleri yavaşça hizalamada kullanılmaktadır.
Retainer: Ortodontik tedavi sonrasında yeni diş düzenini korumak için retainer reçete edilebilmektedir.
Ortognatik Cerrahi: Çene çapraşıklığının ciddi vakaları olabilmektedir. Bu doğrultuda ortodonti doktorları ağız cerrahlarıyla işbirliği yapıp çene cerrahisi gerçekleştirebilmektedir.
Ortodonti uzmanları gülümsemenin hem fonksiyonunu hem de estetiğini arttırmada kilit rol oynamaktadır. Bilgileri sayesinde hastalar düzenli ve sağlıklı dişlere sahip olmaktadır. Böylelikle ağız sağlıklarını olumlu yönde etkilemektedirler. Ortodontik tedavi düşünüyorsanız bir ortodonti doktoru ile danışma sağlamak parlak ve özgüven dolu bir gülümsemenin kapısını aralamak anlamına gelecektir.